Skip links

Plasklachten?

Lees voor
Voiced by Amazon Polly
Heeft u plasklachten? U kunt bijvoorbeeld last hebben van: vaak plassen, kleine beetjes plassen, pijn of een branderig gevoel bij het plassen of een stinkende urine. Dan kunt u uw ochtendurine (dit is de eerste urine van de dag) inleveren bij de balie. Zo kunnen wij checken of er sprake is van een urineweginfectie (een blaasontsteking).
U kunt een potje en formulier ophalen bij de balie. U kunt ook een potje van thuis gebruiken, denk dan aan een kruidenpotje of pillenpotje. Vul op de achterkant van het formulier in wat uw klachten zijn.
Let op! Graag uw urine inleveren voor 10.30 uur, zo hebben wij de tijd om uw urine te controleren. Indien u uw urine niet binnen twee uur op de praktijk kunt brengen; graag tot die tijd bewaren in de koelkast.
Hoe gaat het verder nadat u urine heeft ingeleverd?
Er zijn drie mogelijkheden:
1) Uw urine is schoon. U krijgt dan het advies om veel water te drinken en bij aanhoudende klachten opnieuw contact te leggen met de praktijk.
2) Er is een blaasontsteking aangetoond. We schrijven dan meestal antibiotica voor.
3) Er zijn lichte afwijkingen, maar we weten nog niet of het een blaasontsteking is. Dan doen we verder onderzoek op de praktijk om te zien of er een blaasontsteking is. We hebben 24 uur later de uitslag. Soms wordt de urine naar het laboratorium opgestuurd, de urinekweek, dit gaat van uw eigen risico af. U wordt gevraagd altijd zelf te informeren naar de uitslag van het urine onderzoek. Dit kan via Mijngezondheid.net, de MedGemak app of via de telefoon.
Mochten uw klachten, ondanks antibiotica, toenemen tijdens het afwachten van de uitslag of bij een niet afwijkende uitslag van het urine-onderzoek; graag opnieuw contact met de huisartspraktijk voor verder overleg.
Zie ook Blaasontsteking | Thuisarts.nl voor meer informatie
This website uses cookies to improve your web experience.